Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Μέλλον ή παρόν; Η Άποψη της Fiat

Αυτή η φιλοσοφία ηλεκτροκίνησης, που θυμίζει τα μικράcrossover, δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτρική και βιώσιμη κινητικότητα με μηδενικούς ρύπους. Ξεχωρίζει από το προσαρμόσιμο δάπεδο, ικανό να φιλοξενήσει έως και τέσσερις μπαταρίες, καθεμία από τις οποίες προσφέρει αυτονομία της ταξης των 100 χιλιομέτρων. Η πέμπτη μονάδα τοποθετείται μεταξύ των εμπρός και των πίσω καθισμάτων, ενισχύοντας περαιτέρω την αυτονομία.

Το 2020, η Fiat άφησε ένα σημαντικό αποτύπωμα στην κινητικότητα εντός πόλης, λανσάροντας το εμβληματικό 500e ως 100% ηλεκτρικό μοντέλο, με στόχο να φέρει επανάσταση στις αστικές μετακινήσεις.

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση

Όταν μιλάμε για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μιλάμε και για το μέλλον. Πολλές χώρες αναγνωρίζουν τα οφέλη των ηλεκτρικών οχημάτων, και προσφέρουν ειδικά κίνητρα για να ενθαρρύνουν την αγορά τους. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λειτουργούν χρησιμοποιώντας ισχυρές και σύγχρονες μπαταρίες, παράγοντας μηδενικούς ρύπους και ελάχιστο θόρυβο, εκτός από έναν ήχο που προειδοποιεί τους πεζούς για την παρουσία τους. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατηγοριοποιούνται ως Battery Electric Vehicles (BEV) καθώς βασίζονται σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που φορτίζονται μέσω του δημόσιου δικτύου ή ιδιωτικών σταθμών φόρτισης.

Οι χρόνοι φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα ποικίλλουν σημαντικά, ανάλογα με τον τύπο της μπαταρίας, τη μέθοδο φόρτισης και τη χωρητικότητα της μπαταρίας.


Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα, τόσο για τον χρήστη όσο και για το περιβάλλον:

1. Πρόσβαση σε ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας

Τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις αστικές περιοχές, με άδεια από τις δημοτικές αρχές.

2. Χαμηλότερο ενεργειακό κόστος

Είναι πιο οικονομικό από τη χρήση συμβατικών καυσίμων και η φόρτιση μπορεί να γίνει ακόμα και στο σπίτι.

3. Εύκολη οδήγηση

Ιδανικά για οδήγηση στην πόλη, με ομαλή επιτάχυνση και απλότητα λειτουργίας. Οδηγούνται με τη χρήση ενός μόνο πεντάλ (one pedal drive).

4. Μικρότερο κόστος συντήρησης

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν απλούστερη μηχανική δομή, λιγότερα εξαρτήματα, αλλά και υγρά για αναπλήρωση.

Κόστος και χρόνοι επαναφόρτισης

 

Ο χρόνος φόρτισης των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξαρτάται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας, την ισχύ της φόρτισης (kw) και τη μέγιστη ισχύ του φορτιστή του οχήματος (On Board Charger - OBC). Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνεχίζουν να ερευνούν και να αναπτύσσουν συνεχώς μπαταρίες, που προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία και μικρότερους χρόνους φόρτισης. Τα σύγχρονα ηλεκτρικά οχήματα χρησιμοποιούν κυρίως μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li), γνωστές για την αντοχή τους.

Η φόρτιση σε δημόσιους σταθμούς προσφέρει διάφορες επιλογές πληρωμής, όπως σταθερή μηνιαία συνδρομή ή χρέωση pay-as-you-go, επιπλέον του κόστους διαδικασίας φόρτισης που καθορίζεται από τον πάροχο ή την εταιρία παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης (e-mobility service provider - e-MSP). Στο σπίτι, η φόρτιση μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή (Wallbox) ή μια τυπική πρίζα, με το κόστος να ποικίλλει ανάλογα με τις απαιτήσεις ισχύος και τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν να εγκαταστήσουν έναν πρόσθετο μετρητή, ώστε να παρακολουθούν ξεχωριστά το ενεργειακό κόστος της φόρτισης.

 

Η επαναφόρτιση έγινε βολική

Γενικά,οι χρόνοι φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξαρτώνται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας, την ισχύ φόρτισης (kw) και τη μέγιστη ισχύ του φορτιστή του οχήματος (OBC).

 

Η πιο κοινή και βολική μέθοδος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, είναι μέσω μιας πρίζας. Ωστόσο, για ταχύτερη φόρτιση, οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέξουν ένα Wallbox ή τους δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Τα Wallbox μπορούν να εγκατασταθούν στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας, αυξάνοντας την ταχύτητα της φόρτισης. Οι σταθμοί ταχείας φόρτισης, που βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία των πόλεων, προσφέρουν υψηλές παροχές ισχύος, από 50 έως 180 kw. Η δημόσια φόρτιση μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας εναλλασσόμενο ρεύμα (καλωδία Mode 2 και 3) ή συνεχές ρεύμα (καλώδιο Mode 4). 

Οι χρόνοι φόρτισης μπορεί να διαφέρουν από λεπτά έως ώρες, ανάλογα με τη χωρητικότητα της μπαταρίας του οχήματος, την ισχύ του σημείου φόρτισης, αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία και η φθορά της μπαταρίας.